Maak je eigen gebruikersprofiel

Deze opdracht hoort bij het verhaal:

De push-notificaties van het AD zijn speciaal voor jou gemaakt door AI

💡 Leerdoel: Je wordt je bewust van de voor- en nadelen van aanbevelingssystemen en denkt na over de verhouding tussen journalistieke en commerciële belangen op een redactie

Reconstrueer zo goed mogelijk welke nieuwsartikelen of -producties je vandaag en gister hebt gelezen of bekeken. Stel op basis van deze lijst een profiel op van jezelf: wat voor artikelen lees je vooral? Zijn ze kort of lang? En waar gaan ze over? Zijn het vooral columns of juist reportages? Of kijk je alleen video’s? Wat kun je zeggen over de thema’s en complexiteit van de producties? 

Als je dit profiel af hebt, open je een nieuwssite naar keuze. Welke artikelen zouden op basis van jouw leesprofiel het meest relevant zijn? Zijn dit ook daadwerkelijk de artikelen die je het liefst zou lezen? En zijn er ook artikelen die wél interessant zijn, maar die in jouw profiel niet naar voren zouden komen?

💭 Bespreking

Bespreek klassikaal in hoeverre algoritmische keuzes afwijken van je eigen keuzes. Kan er zo een bubbel ontstaan? Wat kun je als redactie doen om dat te voorkomen?

In hoeverre moet een redactie zich aanpassen aan de voorkeuren van de gebruiker? Moet de journalist niet zelfstandig en onafhankelijk bepalen wat nieuwswaardig is? Waar ligt de grens? 

🧰 Materiaal

⏱ Tijdsindicatie

30 minuten, waarvan:

  • 5 minuten om verhaal te lezen
  • 5 minuten om eigen lezersprofiel op te stellen
  • 10 minuten om eigen nieuwsaanbod te bepalen op basis van lezersprofiel
  • 10 minuten om na te spreken