ik wil…    ai begrijpen     journalistieke voorbeelden      lesmateriaal     zoeken

Herken deepfakes

Leerdoel: Je leert onderscheid maken tussen synthetische media (audio, afbeeldingen en video gegenereerd of gemanipuleerd door AI) en authentieke media

Door AI gegenereerde afbeeldingen komen steeds meer voor en worden steeds overtuigender. Ze staan bekend als deepfakes. Hoe realistisch of ‘goed’ zijn deepfakes eigenlijk? En kun jij het verschil zien tussen synthetische en authentieke media?

In deze oefening doe je de quiz Detect Fakes van het MIT Media Lab om te testen of je nep-inhoud kunt herkennen. De quiz is onderdeel van een onderzoeksproject waarin wordt onderzocht hoe mensen authentieke en syntethische media onderscheiden.

Opdracht

  1. Ga naar de website: https://detectfakes.media.mit.edu/
  2. Beantwoord de eerste 20 quizvragen.
  3. Bespreek klassikaal

Bespreking

  • Vond je de quiz moeilijk of makkelijk?
  • Welke strategieën heb je gebruikt om onderscheid te maken tussen nep- en echte inhoud?
  • Wat is volgens jullie de rol van journalisten in de desinformatiecrisis die deepfakes veroorzaken? En kun je nog andere oplossingen bedenken?

Materiaal

  • Laptops om de quiz te beantwoorden

Tijdsindicatie

20 minuten, waarvan:

  • 10 minuten om de quiz te beantwoorden
  • 10 minuten om met de klas te bespreken
  •  
Disclaimer. De onderzoekers hebben geprobeerd alle informatie te verifiëren bij de betrokken media. Waar dit niet is gelukt, is ervoor gekozen om op basis van de beschikbare informatie een zo volledig mogelijk beeld te schetsen van de software die (zeer waarschijnlijk) gebruikt is. De onderzoekers zijn daarbij bijgestaan door AI-experts. Omdat de experts de genoemde AI-toepassingen in meer algemene termen duiden, bestaat de kans op onjuiste details of onvolledigheden. Mocht u deze aantreffen, neem dan gerust contact op.