ik wil…    ai begrijpen     journalistieke voorbeelden      lesmateriaal     zoeken

Welke toepassingen van AI zijn er binnen de journalistiek?

Maar kunstmatige intelligentie wordt binnen de journalistiek niet alleen ingezet voor in het oog springende covers of trendy visuele publicaties. AI kan namelijk een rol spelen in alle fases van het journalistieke proces: van research tot productie tot distributie. Er zijn allerlei handige tools die je als journalist kunt gebruiken.

Zo analyseerden Nederlandse onderzoeksjournalisten meer dan een miljoen haattweets met behulp van AI en toonde een andere redactie oplichterij op Tinder aan met een zelfgetraind AI-model. Het ANP voegt trefwoorden aan beelden toe met een AI-model, om ze in het archief vindbaar te maken. Geen overbodige luxe als je bedenkt dat er dagelijks meer dan 40.000 beelden aan die database worden toegevoegd. Zonder goede trefwoorden zou je door de bomen het bos niet meer zien. Radiomakers, beeldredacteuren en camjo’s produceren podcasts, online video’s en stories met behulp van transcribeerders, samenvatters, kleurcorrectors en editors die allemaal onder de motorkap een vorm van AI gebruiken. In dit hoofdstuk leggen we je de basis van AI uit, zodat je een idee krijgt van wat zich onder die motorkap afspeelt.

Dat is belangrijk, want ook zonder dat je het door hebt, gebruik je vaak door algoritme gestuurde hulpmiddelen. Denk maar aan zoekmachines en sociale media.

Je vindt voorbeelden uit nationale en internationale journalistiek op deze website.